Organik toz gübre, bitki için gerekli besin maddelerini yapısında bulundurur ve içeriğinde toprağın ihtiyacı olan mineraller ve vitaminler mevcuttur. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzenleyerek bitki besin maddelerinin alımını kolaylaştırır. Bu organik gübreler canlılar ait atıklardan veya yan ürünlerden elde edilmektedir. Organik gübreler, yapılarına göre de çeşitlilik göstermektedir. Toz ve sıvı yapıda organik gübreler bulunmaktadır.
Organik toz gübre, yapısı gereği toz haldedir ve toprağa karıştırılarak toprağın besin miktarı artırılabilir. Daha öncesinde sentetik gübre kullanılmış toprağın yapısını düzenler ve olumsuz etkilerin tersine döndürülmesini sağlar. Yıllardır kimyasal gübre kullanılan toprakların yapısı bozulmuş ve verimsizleşmiştir. Bunu en güzel toz organik gübreler düzenlerler.
Organik toz gübre, toprakta su ve oksijeni tutan, aynı zamanda besin maddelerini absorbe eden mikroorganizma faaliyetlerini de hızlandıran en önemli etmenlerdir. Doğal dengeden yeniden kurulması ve ekolojik sisteminin yeniden düzenlenmesi için organik gübreler kullanılmalıdır. Son zamanlarda bilinçli üretim artık daha ön plandadır. Bu yüzden tüketici de üretici de organik gübre kullanımı da büyük oranda önem veriyor. Bu da hem toprakların sağlıklı olmasını hem de bireylerin sağlıklı olmasını sağlıyor. Kimyasal gübreler doğaya büyük oranda zarar veriyor. Hem bitki ve toprağa hem de bireylere zarar vermektedir. Hatta bireylerin DNA yapılarını değiştirdiğine dair bilimsel araştırmalar da ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda organik gübre kullanımı toprak açısından önemli insan açısından da sağlıklıdır.
Toz gübreler, organik ya da kimyevi olarak ayrılabilir. Toz gübreler toprağa karışması açısından avantajlıdır. Direk toprakla karıştırıldığında gübredeki besin maddeleri toprağa eklenmiş olur. Sulama ile de besin maddelerinin köklerden alınması sağlanır. Gübre toz gibi küçük bir yapıda olmasından dolayı toprağa kolay karışır. Aynı zamanda bitki bünyesine de kolaylıkla alınabilir. Eğer gübre toz değil de daha büyük bir yapıda olsaydı bitkinin gübreyi bünyesine alması çok zor olurdu ve hatta besin maddeleri toprağa karışmayabilirdi. Toz yapıdaki gübreler hem toprağa kolaylıkla karışır hem de bitki kökleriyle kolaylıkla bitkiye alınır.
Gübre çeşitleri, farklı yapı ve içeriklerde olması dolayısıyla değişmektedir. Bu bağlamda sentetik, kimyevi ve organik gübreler çeşitlilik göstermektedir. Üreticiler verim sağlamak adına bu gübrelerden yardım alabilir ve kullanmaya başlayabilirler. Bunların arasından en avantajlı olan organik gübrelerdir. Bu gübrelerin de toz ve sıvı şeklinde çeşitleri bulunabilmektedir. Aynı zamanda farklı maddelerden oluşmasına göre de çeşitlendirilebilirler. Toz organik gübrenin toprağa ve bitkiye hiçbir zararı yoktur. Kullanılan miktar fazla olmadığı sürece hem toprak düzenlenir hem de bitki sağlık kazanır.
Gübre fiyatları günümüzde artık son derece uygundur. Elde edilen verim gübreye verilen ücretten kat kat yüksektir. Bu yüzden gübrelere ödenen miktarla fazla gelmemelidir.
Toz gübrelerin faydalarından en önemlisi toprak yapısına uygun olmasıdır. Toprağa belirli oranlarda karıştırılması yapılarak istenilen verim elde edilebilir. Katı gübrelere göre çok daha avantajlıdır. Katı gübrelerde gübrenin parçalanması ve toprağa karışması beklenirken toz gübrelerde öyle bir işlem ile karşılaşılmaz. Aynı zamanda sıvı gübreler de toprakta ve yaprakta kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Organik gübreler arasında bulunan Deniz Yosunu bitkinin canlanmasını ve elde edilen ürünün kaliteli olmasını sağlar. Deniz yosunu gübreleri de sıvı halde veya toz halde bulunabilmektedir.
Toz gübrelerin faydaları, oldukça çoktur. Toprağın düzenlenmesini sağlar ve toprağın su tutma kapasitesi artmış olur. Su tutma kapasitesi artınca da toprak nemli olur. Bu sayede de besin alımı bitkiye kökler tarafından kolay bir şekilde sağlanır. Aynı zamanda toprağın sıcak tutulmasını da sağlar ve bu da don olaylarının yaşanmamasına neden olur. Yapısın da humik ve fulvik asitler yer alıyorsa bitki saçak ve kök yapısı kuvvetlenir. Bu yapı kuvvetlendiğinde bitkinin toprağa sağlam bir şekilde tutulması sağlanır. Toprağa sağlam bir şekilde tutunan bitkinin direnci artar ve mukavemet kazanması sağlanmış olur.
Toz organik gübreler her kullanıldığında toprağın kalitesi artırılmış olur. Toprak gevşer ve aynı zamanda üstünde kuru bir tabaka oluşması engellenmiş olur. Kullanılacak olan bitki çeşidine göre kullanım oranları bulunmaktadır. Bu oranlara uygun şekilde kullanımlar yapılmalıdır. Çok fazla kullanımı da bitki açısından uygun olmayacaktır.