Alırken Kazan, Satarken Kazan

Sonuçları Filtrele

Marka

  • SCHEFFER5
  • Scheffer1
  • Zybes1

Fiyat (TL)

-

Kimyevi Toz Gübre

Kimyevi gübreler, bitkilerin verimlerinin artırılması ve kısa sürede ürün alımı için tercih edilir. Kimyevi gübrelerin bitkilerin hızlı bir şekilde çalışmasını sağlarken verimin de yüksek olmasını sağlar. Fakat tek kullanımlık bitkilerde bu avantajlı olabilmektedir. Uzun süre her sezon ürün alınan bitkilerde kimyevi gübreler bitkilerin erkenden yaşlanmasına ve kurumasına neden olurlar. Buna örnek olarak meyve ağaçlarında kimyevi gübre kullanımı ağacın erkenden yaşlanmasına ve veriminin düşmesine neden olur. 

 

Kimyevi gübreler yapılarına göre çeşitlenebilmektedir. Toz, sıvı ve katı yapıda kimyevi gübre seçenekleri mevcuttur. Toz kimyevi gübreler suda kolaylıkla eriyebilir ve toprağa karışabilir. Toz olarak toprağa karışan kimyevi gübreler yapısında çeşitli besin maddelerini bulundurur ve bitkinin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlar. Dünya’da toz kimyevi gübre açısından kaynaklar yaygın değildir. Bu kaynaklar sadece belirli ülkelerde bulunmaktadır ve bu ülkeler ana ihracatçılardır. Kimyevi gübre hammaddeleri dışarıdan ithal edilir ve işlemesi yapılarak satışa sunulur. 

Kimyevi gübre çeşitlerinden olan toz kimyevi gübreler, bitkiden hızlı bir şekilde verim alınmasını sağlar. Bitki kök ve gövdeleri hızlı bir şekilde gelişir ve kısa sürede ürün alımı sağlanır. Bu sayede bitkilerin kuraklığa yakalanmadan veriminden yararlanılmış olur. Çeşitli uygulama yöntemleri bulunmaktadır. Toprağa uygulanarak karıştırılır ve aynı zamanda yaprağa da uygulamaları yapılabilmektedir. Hızlı bir şekilde verim almak isteyenler bu gübreleri tercih edebilirler. 

Kimyevi Toz Gübre Çeşitleri

Kimyevi gübrelerin temel maddeleri genel olarak azot, fosfor ve potasyumdur. Toz kimyevi gübre çeşitleri dörde ayrılmaktadır. Bunlardan ilki azotlu gübrelerdir. Azot, bitkilerin kalitesini direk olarak etkileyen bir maddedir. Hem ürün miktarını hem de fizyolojik fonksiyonlarını etkilemektedir. Azot bitkilerde proteinin ana maddesidir. Aynı zamanda da güneş enerjisinin bitkiler için faydalı hale gelmesinde yardımcı olan klorofil maddelerinin yapıtaşıdır. Bu azotlu gübreler sayesinde bitki solunumu ve çiçeklenmenin zamanında olması sağlanır. Toprağın ana yapısında azot bulunmaz ve bu gübreler sayesinde azot eksikliği tamamlanmış olur. Azotlu gübreler de kendi aralarında Amonyumlu, Nitratlı, Amonyumlu ve Nitratlı, Amidli gübreler olarak da dört gruba ayrılmaktadır. 

 

Fosforlu gübreler, bitki gelişimlerin ilk dönemlerinde önemlidir. Özellikle fosfor bu dönemde bitkilere lazımdır ve kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar. Bitkilerde yeni hücrelerin oluşmasını ve dokuların büyümesini sağlar. Bitki için gerekli olan enerji de fosfor sayesinde sağlanmaktadır. Toprakta fosfor kaynağı kaya ve minerallerdir. Fakat bu fosfor kaynakları bitkilerin faydalanamayacağı formda olmasından dolayı toprağa fosforlu gübre eklenmelidir. Fosfor uygulaması yapılmayan bitkilerde çiçek, meyve ve tohum zarar görmektedir. Bunun sonucunda bitkinin dokusu zayıflar ve bitkide hastalıklar meydana gelir. 

 

Potasyumlu gübreler, bitki gelişimi ve meyve oluşumu için gereklidir. Potasyum, bitkide fotosentez sonucu oluşan besinlerin faydalı bölgelere taşınmasını sağlar. Bitkinin su dengesini sağlar ve aynı zamanda azotun da daha etkin şekilde kullanılmasını sağlar. Potasyum ilavesi yapılmadan önce toprağın ölçülmesi gerekir. Bitkiye birkaç seferde verilmelidir ve tek seferde verilmemelidir. Bu gübrelerde potasyum haricinde birden fazla besin maddesi bulunmaktadır. 

 

Çok besinli (Kompoze) gübreler, kendi başına bir gübre değildir ve daha çok bitki besin maddesi içeren bir karışımdır. İçeriğinde azot, fosfor ve potasyum bulunmaktadır. Geri kalan kısım dolgu maddesidir. Genellikle bu kısımda kireçtaşı kullanılmaktadır. Uygulamada kolaylık ve ekonomi de sağlamaktadır. bu gübreler sayesinde bitkinin ve toprağın ihtiyaçlarına cevap verilir. Gübre seçiminde de azot, fosfor ve potasyum içeriğinin olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. bu sayede bitkiye ekstra besin maddesi eklenmez. 

Toz Gübre Nasıl Kullanılır?

Organik gübre ve kimyevi gübre çeşitleri arasında toz gübreler de bu dallarda ayrılmaktadır. Toz gübre kullanımları uygulanacak olan bitkiye göre değişiklik göstermektedir. Damlama ya da toprağa karıştırma şeklinde uygulanabilir. Aynı zamanda suda eriyen veya erimeyen toz gübre çeşitleri de bulunmaktadır. Buna göre de uygulamalar yapılmalıdır. 

 

Bazı gübreler su ile seyreltilerek toprağa verilirken bazı gübreler direk toprağa karıştırılır. Dekara ve bitki çeşidine göre belirli gramlarda toz kimyevi gübre uygulamaları yapılmalıdır. Bazı bitkilerde 100 kg bazı bitkilerde 500 gr bazı bitkilerde de 300-350 gram gübre kullanılmaktadır. Bu sayı genellikle 100 ila 500 arasında değişkenlik gösteriyor. 

Limit:
7 sonuçtan 1 ile 7 arası görüntüleniyor.

https://www.tarimspot.com/ © 2023 | Bu site C2C Yazılımı® C2C Yazılımı ile hazırlanmıştır