WHATSAPP TEKNİK DESTEK +90 541 234 11 22
SCHEFFER İLE KENDİ GUBRENİZİ ÜRETİN
WHATSAPP TEKNİK DESTEK +90 541 234 11 22
SCHEFFER İLE KENDİ GUBRENİZİ ÜRETİN
Organik Gübre Çeşitleri Nedir?

Organik Gübre Çeşitleri Nedir?

Organik gübreler, doğal evsel atıklardan yada gıda endüstrisi ikincil, üçüncül ürünlerden elde edilebilir. Toprakta organik madde miktarını ve doğrusal orantılı toprak mikro organizma miktarını artırmak, bitki gelişim sürecini desteklemek ve toprak ekosistemini doğal yollar ile dengelemek amacıyla kullanılırlar. Organik gübre kaynakları şu şekilde sıralanabilir: 

● Hayvan Gübresi: inek gübresi, keçi gübresi gibi hayvanların dışkıları ısıl işlem ile fermente edilerek organik tarımda yaygın olarak kullanılır. Bu gübreler, toprağa organik madde ve faydalı mikroorganizma sağlar.

● Yeşil Gübreler: Havadaki azotu toprağa bağlayan baklagillerin ekimi ve sürümü ile sağlanır.

● Kompost: Organik evsel atıkların ayrıştırılması ve ısıl işlem ile fermente edilmesiyle elde edilir. Organik toprak olarakda adlandırılır.

● Yosun Gübresi: Deniz yosunu, düşük miktarda organik içerikli gübredir. Bitkinin antistress etkisi için kullanılır. 

● Kemik Unu ve Kan Emülsiyonu: Türkiye şartlarında pek yoğun kullanımı yoktur. Kan yapısı gereği salgın hastalık riski taşıdığı için kontrollü kullanılan bir kaynaktır. 

● Organik Bileşikler: Gıda sektörünün ikincil ve üçüncül atıklarından sağlanır. Katı ve sıvı grupta bulunabilir. 

Bu çeşitli organik gübreler, toprağın besin içeriğini artırarak toprak sağlığını iyileştirir ve uzun vadeli sürdürülebilir bir tarım pratiği sağlar. Organik tarım, toprak sağlığını ve çevre korumasını ön planda tutan bir yaklaşım olduğu için organik gübrelerin kullanımı giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Doğru ve zengin bir yetiştirme alanı yüksek verimlilikte ürünler üretilmesini sağlar.