Deniz yosunu, okyanuslarda, denizlerde ve tatlı sularda bulunan canlılardır. Kırmızı, yeşil ve kahverengi görünümlerde olabilen su bitkileridir. Bunlardan kırmızı ve kahverengi olanlar genellikle denizlerde bulunmaktadır. Diğer yeşil görünümlü olanlar ise genellikle tatlı sularda yaşamaktadırlar. Su yosunları, yiyecek olarak tercih edilmesinin yanı sıra gübre olarak kullanımlarının da verimli olduğu görülmüştür.
Deniz yosunlarının besin değerlerinin yüksek olması ve iz elementlerini yapısında bulundurması nedeniyle tarımdaki etkisi kanıtlanmıştır. Yapısından bulunan en önemli maddeler ise, alginik asit, vitaminler, oksinler, giberilin ve antibiyotikler şeklindedir. Bu maddeler deniz yosunlarının tüm formlarında bulunur. Amino asit gibi deniz yosunu da toprağın ve bitkinin verimli olmasını sağlar ve son yıllarda bu özellik de kanıtlanmış niteliktedir. Bitkilerin filizlenmesinden gelişimine kadar son derece etkindir. Direnç konusunda da amino grup asit gibi etkilidir. Bitkinin dayanıklı olmasını sağlar. Tarım ilaçlarının etkisini azaltır.
Deniz yosunu gübresi ürününün pek çok özelliği bulunmaktadır. Karbonhidrat ve proteinlerin sentezlenmesini sağlar. Aynı zamanda klorofil oluşumunda da etkindir. Köklerinin gelişmesinde yardımcı olur ve besin maddeleri, su gibi temel maddelerin alınmasını sağlar. Bunun sonucunda da bitkiler sağlıklı bir şekilde gelişirler. Verimi ve kaliteyi artırmada etkin olması dolayısıyla topraktaki mikro makro besinlerin dengeli olarak alınmasında yardımcı olur. Çimlenmenin hızlı olmasını sağlar, hızlı büyüme ve gelişmeyi sağlar. Yararlı toprak mikroorganizmalarının gelişmelerini ve çoğalmalarını sağlar. Çevresel stres kaynaklarına karşı bitkilerin dayanım süresini artırır.
Deniz yosunu gübre çeşitleri çok fazla bulunmamaktadır. Yapısındaki besin maddelerinin içeriğine göre değişiklik gösterebilirler. Buna göre kullanılacak olan bitkiye uygun deniz yosunu ürünü seçilmelidir. Aynı zamanda bu gübrelerin kullanılmasında da bilinçli olmakta fayda vardır.
Deniz yosunlarının bitki gelişimleri üzerindeki etkileri iki kısımda toplanabilmektedir. Bu etkiler, toprak düzenleyici ve bitki düzenleyici şeklindedir. Toprak düzenleyici etkileri arasında alginik asit bulunurken bitki düzenleyici etkilerinin arasında da vitaminler, oksinler, giberillinler, iz elementler ve antibiyotikler bulunmaktadır.
Toprak düzenleyici etki; Alginik asit, deniz yosunlarının yapısında bulunmaktadır. Toprakta bulunan metalik türler ile etkileşime girerek toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini düzenler. Metallerle etkileşime girdikten sonra şişer ve toprağın tanecikli yapıda olmasını sağlar. Bu özellikler sayesinde bitki kökleri daha sıkı bir şekilde tutunabilir. Aynı zamanda kolayca gelişebilir ve toprak havadar bir yapıda olur. Topraktaki yararlı mikroorganizmaların sayısının artması da alginik asitte bağlıdır. Aynı zamanda deniz yosunları toprakta olduğunda bakteriler tarafından poliüronidler de salgılanmaktadır. Bu poliüronidler, organik kimyasal maddelerdir ve alginik asite benzerler.
Bitki düzenleyici etki; birkaç yapıya bağlıdır. Vitaminler; yalnızca bitkilere ait olanlar şeklinde değildir. Yapısında B12 ve C vitamini de bulunmaktadır. Aynı zamanda A vitamini yapıda yer almasa da bunun öncülleri olan beta-karoten ve fukosantin bulunmaktadır. İçerikdikleri B grubu vitaminleri; B1 (tiyamin), B2 (riboflavin), B12, pantotenik asit, folik asit ve folinik asit vitaminleri şeklindedir. Aynı zamanda Vitamin E, Vitamin K ve bitki gelişimi için etkili diğer maddeler de yer almaktadır.
Oksinler, hücrelerin gelişmesini sağlayan indolil asetik asitlerdir. Hücrelerin bölünmesini ve sadece büyümesini sağlar.
Giberillinler, büyümeyi teşvik edici özellikteki hormonlardır. Deniz yosunlarında iki tür giberillin bulunmaktadır.
İz elementler, deniz yosunu yapısında bulunan en önemli bileşenlerdir ve kolay alınabilir formlarda yosun yapısında bulunurlar. Yapıda bulunan nişasta, şeker ve karbonhidratlar metal iyonları ile şelatlar oluştururlar ve bu sayede bitki metal iyonlarını da bünyesine almış olur. Bunun yanı sıra suni olarak daha fazla tutulabilir. Bu şekilde katı ve sıvı haldeki formlarının verimliliği daha artıaracağı endüstriyel olarak tespit edilebilir.
Antibiyotikler, olarak bitkinin kısa sürede hastalıklardan kurtulmasını sağlar. Yaygın olarak görülen hastalıklar kontrol altına alınabilir ve yüksek organik madde içeriğinin etkisiyle de antibiyotik özelliği göstermiş olur. Yararlı bakterilerin artmasını da sağlar.
Gübre fiyatları elde edilen verime göre son derece uygundur. Ekstrakt, bitkiye yapraklardan sprey şeklinde uygulandığında uygun besi ortamı sağlanmış olur ve fotosentez oranında artış gözlemlenir. Yaprakların gözeneklerindeki tıkanmalar da giderilmiş olur. Bunun yanı sıra topraktan uygulama yapıldığı zamanda topraktaki minerallerin alınması sağlanır, toprağın su tutma kapasitesi artar.
Deniz yosununun bitkiye olan en büyük faydası, bitkinin büyümesini ve direncini artırmasıdır. Aynı zamanda vitaminler ve besin grupları içererek de ürünlerin kaliteli olmasını sağlar. Ürünlerin kaliteli ve verimli olması sonucunda deniz yosunu fiyatları için ödenen tutarı karşılamış ve kar sağlamış olacaktır.
Toprak için gerekli olan mikrobik aktivite artmış olur ve bitkinin kökleri sağlam olur. Bitkide oluşan hastalıkların tedavi edilmesi sağlanır. Aynı zamanda zararlı böceklere karşı da etkilidir. Topraktaki besin maddelerinin emilimi kolay bir şekilde gerçekleşebilir. Bitkide klorofil seviyesi artar ve fotosentez yapması kolaylaşır. Karbonhidratlar ve besleyiciler içermesi bitkinin kaliteli olmasını sağlar.
Bu gübrenin özlerinde bitki gelişimini düzenleyen doğal maddeler bulunmaktadır. Bu bitki gelişim düzenleyicilerinin içerisinde oksinler, sitokininler, indoller ve hormonlar bulunmaktadır. Aynı zamanda bitkinin soğuğa ve dış etmenlere karşı dayanıklı olması da bu gübre yapısındaki besinlere bağlıdır. Bitkilerden normalden fazla bulunan su molekülleri uzaklaştırılır ve bunun yerine vitamin ve minerallerin geçmesini sağlanır. Bu yer değiştirme özelliği sayesinde bitki en düşük sıcaklıklarda dahi dirençli olur. Bitkilerde bulunabilecek zararlı böceklerin dişi üreme sistemlerine zarar verir ve böylece bitkide üremeleri engellenmiş olur. Buna bağlı olarak da bitki zararlı böceklerden veya haşerelerden korunmuş olur.
Ürünler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için tarimspot.com sayfamızı inceleyebilirsiniz. Ürünlerinize yönelik en uygun gübrelere sitemizden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda iletişime geçerek kullanımlar ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.